LINKin 5 vinkkiä parempaan käyttökokemukseen

26/09/2022

Käyttökokemuksen voi tuhota nanosekunneissa umpisurkealla käytettävyydellä  

Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin käyttöliittymän heikko käytettävyys. Huolellisen muotoilun ja suunnittelun avulla luot erinomaisen käyttökokemuksen ja saat tyytyväisimmät asiakkaat.

Suunnittele mobiili edellä

Tutkimuksen mukaan vuonna 2021 jo 84% väestöstä on käyttänyt internetiä älypuhelimella. Myös muiden mobiililaitteiden käyttö on jatkuvassa kasvussa. Tämän vuoksi käyttöliittymien optimointi mobiilikäyttäjille on erityisen tärkeää. Kun lähdetään liikkeelle mobiilinäkymien suunnittelusta, voidaan keskittyä vain oleellisiin toimintoihin ja optimaaliseen käyttäjäkokemukseen. Sisällöllä on suurin merkitys suunniteltaessa mobiilille. Tarjoa käyttäjille vain se tieto, jota he ovat hakemassa. Jätä kaikki ylimääräinen pois. Kuten monessa muussakin, tässäkin yksinkertaisuus ja selkeys on parasta. Avainkomponenttien ollessa paikoillaan on helppoa skaalata käyttöliittymä muihin päätelaitteisiin.

Muista saavutettavuus

EU-direktiivin myötä palveluilta tullaan vaatimaan saavutettavuutta jatkossa yhä enemmän. Saavutettavaksi rakennettu palvelu hyödyttää kaikkia käyttäjiä. Kun luodaan saavutettavaa käyttöliittymää, tulee kiinnittää huomiota muun muassa värivalintoihin, riittävään kontrastiin ja riittävän suureen kirjasinkokoon. Saavutettavuuskriteerien täyttämiseksi on otettava huomioon myös sivuston elementtien lukujärjestys näkörajoitteisien henkilöiden käyttämää ruudunlukijakäyttöä ajatellen. Pelkkää väriä ei saisi käyttää ainoana indikaattorina, koska yllättävän moni meistä on jollain tasolla värisoke. Värin rinnalle voidaan luoda esimerkiksi kirjallinen kuvaus tai ikoni.

Kohderyhmien osallistaminen

Jotta voit varmistua siitä, että käyttöliittymän ja loppukäyttäjän välinen vuorovaikutus toimii parhaalla mahdollisella tavalla, suunnitteluratkaisut täytyy validoida asianmukaisella tavalla. Ilman validointia ja testaamista koko konsepti on herkästi pelkkä hypoteesi suunnittelijoiden ja muotoilijoiden päässä. Käteviä ja kustannustehokkaita osallistamismenetelmiä ovat esimerkiksi käyttäjätehtävät, käyttäjähaastattelut sekä kohderyhmätyöpajat. Käyttäjäpalautteen ja ohjaustiedon avulla voit viedä UI-kehitystä luotettavasti eteenpäin

Protoile ja testaa

Muista todentaa käyttöliittymäsi käyttäjäkokemus riittävän usein. Nopeat kokeilut, kuten rautalankamallit ja visuaaliset tai toiminnalliset prototyypit, tuottavat oleellisen lisäarvon UX-suunnittelun alkuvaiheessa. Ne toimivat hyvänä perustana suunnittelulle. Konkreettisesti toteutettujen ja interaktiivisten käyttöliittymäprotojen avulla saadaan nopeasti halutuille kohderyhmille muodostettua kokonaisvaltaisempi ja selkeämpi käyttäjäkokemus sekä arvokasta palautetta kehityskohteista. Tämä pätee niin digitaalisiin kuin fyysisiin käyttöliittymiin, oli sitten kyseessä mobiilisovelluksen ilme tai raskaan työkoneen ohjaamoergonomia. Olemassa olevaa ja konkreettista on helpompi arvioida ja kehittää kuin jotain minkä käyttäjä joutuisi kuvittelemaan.

Oikeat työkalut

Valitse sopivat työkalut parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. Yksinkertaisimmillaan käyttöliittymää voi hahmotella vaikka post-it -lapuille. Kunnolliset työkalut kuitenkin selkeyttävät ja tehostavat itse suunnittelua, kehittäjien välistä kommunikaatiota sekä loppukäyttäjiltä saatavaa palautetta. Oikeanlaisilla työkaluilla voidaan testata ja varmistaa suunnitellun käyttöliittymän toimivuus jo ennen kuin se lähtee täyteen tuotantoon. Pääsääntöiset suunnittelutyökalumme ovat Figma ja Adobe CC:n ohjelmistot, joilla pystymme toteuttamaan kaiken käyttöliittymäkonsepteista klikattaviin prototyyppeihin ja ohjelmistokehittäjille toimitettaviin UI-assetteihin. Suunnittelussa käytetyt työkalut pyritään aina valikoimaan asiakkaan, käyttöympäristön sekä suunniteltavan tuotteen tarpeiden mukaan

Nämä LINKin viisi vinkkiä kokosivat UX/UI-suunnittelijamme Laura Pihl, Tomi Lonka ja Antti Mäki.

Tutustu referensseihimme
Lue lisää UI/UX-suunnittelupalveluistamme

Kerromme mielellämme aiheesta lisää.

Piritta Winqvist

DIRECTOR

+358 40 5490752
piritta.winqvist@linkdesign.fi

palvelumuotoilu, tutkimus- ja UX/UI-kehityshankkeet, julkiset hankkeet

Matti Mikkola

DIRECTOR

+358 40 505 6156
matti.mikkola@linkdesign.fi

Teollinen muotoilu, tuotekehityspalvelut, strateginen muotoilu

Jaa

Lue myös nämä

joulu 17