HKL & Transtech Oy

Metron tilannekuvajärjestelmä, ohjaamojen käyttöergonomia, matalalattiaraitiovaunut

Julkisen liikenteen metro- ja raitiovaunukuljettajat toimivat haastavassa toimintaympäristössä. Keskiössä ovat liikenteen jatkuva tarkkailu ja aikataulujen seuranta. Ajovuorojen kesto on pidentynyt reiluun 4 tuntiin ja tämän johdosta kuljettajien ajoergonomian on oltava erittäin harkittu, mutta samalla hyvin mukautuva eri kokoisille kuljettajille.

LINK Design on ollut mukana käyttäjätutkimuksissa ja dokumentoimassa ajotilanteita tarkan ongelmanmäärittelyn takaamiseksi. Annettujen tietojen ja tutkimushavaintojen perusteella on tehty muotoilua, 3D-mallinnustyötä ja 1:1 kokoisten mallien eli ns. makettien rakennusta. Ratkaisuehdotuksia on esitetty niin kuvin kuin fyysisin mallein. Varmimpaan lopputulokseen päästään käyttäjätestauksella, jossa metrokuljettajat itse pääsevät testaamaan mallin toimivuutta joko maketin avulla työpajassa tai paikalleen asennettuna oikeassa käyttöympäristössä.

Pienempiä kokonaisuuksia, kuten ajokahvoja, on mahdollista valmistaa esimerkiksi 3D- tulostamalla ja ne voidaan asentaa metron ohjaamoon mahdollisimman tarkan käyttäjäpalautteen varmistamiseksi.

Suunnittelupalveluita on käytetty mm. M100/200/300 -sarjan metrojen ja Artic- raitiovaunujen kehitykseen.

Mitä teimme?

Kiinnostuitko?