Osaajat esiin #1

05/01/2021

Erikoinen vuosi 2020, mutta rekrytointi ei LINKillä jäätynyt.  

Vuosi 2020 oli monella tapaa erikoinen. Arki ja työelämä on mullistunut. Kaikki koronan vaikutukset eivät ole kuitenkaan välttämättä olleet negatiivisia. Etätyöstä on tullut entistä suositumpaa ja sujuvampaa sekä yritysten sisällä että yritysten välillä. On tullut todistettua sekin, että jopa workshoppeja pystytään nykytekniikoin järjestämään tehokkaasti myös etänä. Kaikesta härdellistä huolimatta meillä LINKillä on onnistuttu jatkamaan onnistuneita rekrytointeja pitkin vuotta.


Vuoden 2020 aikana olemme saaneet porukkaan monta taituria kasvattamaan monitieteellistä osaamisporukkaa. LINKillä on perinteisesti oltu erityisen kiinnostuneita työntekijöistä, joílta löytyy taustalta monipuolista osaamista. Se on meidän vahvuutemme, kun tehdään projekteja, joissa lopputuotos syntyy monen teknologian summana. Meillä fyysikot voivat osallistua palvelumuotoilun projekteihin ja muotoilijat koneiden suunnitteluun.


Esittelemme tässä muutaman vuoden 2020 LINKin uusista kasvoista – eikä tässä vielä kaikki. Tämä juttusarja ei aivan heti lopu. Monta kasvoa on esittelemättä ja uusia rekrytointeja tehdään parhaillaankin. Jatkoa seuraa…

Tomi Lonka, Sr Industrial Designer

Tomi on Lahden Muotoiluinstituutin ja Taideteollisen Korkeakoulun kasvatti. Muotoilu- ja tuotekehityskokemusta löytyy yli kahden vuosikymmenen mitalta ja leveällä haravalla: Käyttäjäkokemuksesta konseptointiin, skissailusta fotorealistisiin visualisointeihin, mallinrakennuksesta prototypoinnin kautta lopullisiin 3D-mallinettuihin tuotteisiin.


Tomin intohimona on tehdä omin käsin konkreettista, myötäsyntyisesti ja koulutuksen kautta. ”Kun pajalle pääsee tekemään jotain kovaa ja koputeltavaa niin ai että! Viimeistelyn laatu ja herkulliset pikku yksityiskohdat, joista muille syntyy löytämisen ja oivaltamisen iloa, ovat sitä parasta!”, sanoo Tomi.

Uran varrelle on osunut hyvin monenlaisia projekteja pienistä isoihin, aineettomista koviin ja koputeltaviin. Hammaslääkärin käsi-instrumentista panssarivaunuun, digitaalisten laitteiden käyttöliittymistä yritysidentiteettien uudistamiseen.


Tomille digitaalinen ja visuaalinenkaan puoli ei ole vierasta. Graafinen ja digitaalinen käyttöliittymäsuunnittelu kuuluu myös repertuaariin.
Tomin ohjenuora ja filosofia kertoo hyvin hänen positiivisesta ja humoristisesta suhtautumisestaan elämään: ”Vanheneminen on pakollista, aikuistuminen vapaaehtoista. Kannattaa yrittää pitää lapsenmieli mukana, jotta pystyy katsomaan asioita eri vinkkeleistä eikä suhtautua aina asioihin liian aikuismaisesti. Sitä riittää maailmassa muutenkin.”


Antti Mäki, Sr Service Designer

Antti edustaa palvelumuotoilun tiimissä digitaalisuutta. Antti on opiskellut ohjelmistosuunnittelua ja sitä kautta tutustunut käytettävyyssuunnitteluun ja innostunut siitä. Anttia kiinnostaa loppukäyttäjän näkökulma käyttöliittymäsuunnittelussa. Miten digitaalisesta tuotteesta saadaan mahdollisimman käyttäjäystävällistä. Hän onkin aktiivisesti etsinyt tietoa ja opiskellut mm. käytettävyyttä, psykologiaa ja kognitiotiedettä.
Opintojen jälkeen Antti suoritti akateemisen yrittäjätutkinnon ja viihtyikin yrittäjänä 10 vuotta ja työskenteli samalla tietohallinnossa. Yrittäjänä hän teki mm käyttäjätestauksia, -tutkimusta, UI- ja UX-suunnittelua, loppukäyttäjän tarvekartoituksia ja haastatteluja.

LINK on Antin sanojen mukaan hänelle ”good match”: ”LINKillä poikkitieteellisyys ja monialaisuus mahdollistaa itsenäisenkin tekemisen ja saa vaikuttaa itse tekemisiin, saa vastuuta, saa vetää monenlaisia projekteja.” Antti on LINKillä päässyt tekemään hyvin monenlaisia projekteja sekä julkisen hallinnon että teollisuuden aloilla.


Mieluiten Antti tekee tutkimustyötä ja testausta. Loppukäyttäjän tarpeiden ja ratkaisun ymmärtäminen on mielenkiintoista ja tiedon perusteella parempien digipalveluiden suunnittelu. Antti miettii, että digitalisaatiosta on unohtunut se aspekti, että taustalla on hyvin monien ihmisten työpanos.
Korona on tuonut näihinkin tehtäviin omat haasteensa, mutta ällistyttävästi on löytynyt työkaluja, joilla voidaan tehdä havainnointia ja työpajatoimintaa myös etänä. Havainnointitilanteissa livetilanne on tietenkin tehokkaampi ja parempi. Livetilanteessa näkee helpommin esimerkiksi testihenkilön reaktiot ja toiminnan. Koronan aikana testauksia on tehty myös erilaisia teknisiä työkaluja käyttäen etänä menestyksellä.


Emilia Hobin, Sr Service Designer

Myös Emilia on yksi esimerkki LINKkiläisestä, jolla on monialainen koulutus- ja kokemustausta. Muotoilijan ja palvelumuotoilijan tutkintoyhdistelmä mahdollistaa monipuolisen perspektiivin tekemiseen. Emilia sanoo löytäneensä juuri SEN oman juttunsa palvelumuotoilusta. Hän on ensimmäinen Turun Noviasta palvelumuotoilun ja johtamisen koulutuksen linjalta valmistunut. Uranuurtaja siis tietyssä mielessä.
Emilian energia ja into palvelumuotoiluun kuuluu hänen puheessaan ja näkyy hänen otteessaan projekteihin. Emilialla on erityinen kyky saada työpajoissa muut innostumaan ja osallistumaan tekemiseen. Työhistoriasta löytyy merkittäviä isoja palvelumuotoilun ja liiketoiminnan projekteja, jotka nuori ja vastavalmistunut palvelumuotoilija on vetänyt kunnialla läpi projektipäällikkönä, suunnittelijana ja palvelujohtajana.


LINKille Emilia siirtyi jo alkuvuodesta 2020. Kuten moni muukin LINKkiläinen, häntä kiinnosti LINKissä monialaisuus ja mahdollisuus yhdistää muotoilun ja palvelumuotoilun osaamistaan samassa paketissa. Kaikkein mieluisin Emilialle on projekteissa ideointivaihe. Se, että pääsee miettimään uusia asioita, keksimään uusia tapoja havainnollistaa asioita helposti ymmärrettävässä muodossa on mahtavaa. Se on haaste, joka voidaan saavuttaa. Emilialle luontaista on asioiden jäsentely ja hän onkin vuosien varrella saanut lähipiiriltään lisänimen ”Järjestelijä”.


LINKillä Emilia on viihtynyt erinomaisesti. ”LINKin palvelumuotoilutiimissä on valtavan hyvä henki. Ketään ei jätetä yksin ja aina voi kaverilta kysyä apua. Ikinä kukaan ei kieltäydy. Mahtavaa kun saa olla omankaltaisensa kanssa. Kaikki ottavat vastuuta ja osallistuvat.”

Jaa

Lue myös nämä

joulu 17