LINKin lomavinkit

29/06/2021

Ai että on tylsää. Ei mitään tekemistä lomalla. Olisko hyviä vinkkejä?

Ei hätää! Me LINKillä olemme tottuneet ratkomaan ongelmia. Keräsimme kasan lomavinkkejä ja keskenämme äänestimme niistä viisi julkiseen jakoon.

Näiden vinkkien myötä toivotamme itse kullekin rentouttavaa lomaa! Duuniasiat on lomalla vaan hyttysen ininää.


Erkin perusteellinen riippumattoprojekti:

Kirjan lukeminen riippumatossa on parasta loma-ajan puuhaa. Siinä mieli rentoutuu ja rauhallinen keinuminen hellii kehoa. Jos riippumattoa ei ole vielä ripustettu, voi aloittaa kaivamalla noin puolimetriä syvät kuopat perustus- ja ankkurikiville. Käy sitten etsimässä sopivia 1200-1500 kg painavia perustuskiviä – ankkurikivet voivat olla kevyempiä. Perustuskivien yläpinta tulisi jäädä puoli metriä maan pinnan yläpuolelle.

Kaiva perustuskivien kuopat 19 m etäisyydelle toisistaan. Ankkurikivien kuopat symmetrisesti 37×12 m² kuvioon. Tämän jälkeen voi tarkistaa, että pari vuotta aiemmin kaadetut honkarungot ovat kuivuneet tolppa-aihioiksi. Tasaa tolppien pituus 11,4 m:iin ja kiinnitä tolppien yläpäähän helat nosto-, harus- ja ripustusvaijereita varten. Tolpan juuressa voi käyttää M16 kierretankoa akselina.
Pystytä A-tuki riippumaton oikean puoleisen pylvään nostoa varten. Nostovaijeri kulkee A-tuen huipun kautta, jolloin oikeanpuoleiseen tolppaan saadaan nostava voima kiristämällä nostovaijeria. Nostovaijeri kulkee A-tuelta maata vasten olevan vasemman puoleisen tolpan yläpään kautta vinssille tolpan rungossa.
Sitten voidaan aloittaa nostovaijerin kiristys, jolloin oikeanpuoleinen tolppa irtoaa maasta.
Kun tolppa nousee, on tärkeää pitää harusvaijerit kireällä ja varmistaa, että tolpan pää kohoaa keskipystytasoa pitkin.
Kun oikeanpuoleinen tolppa on pystyssä, lukitaan harusvaijerit ankkurikiviin. Aiemmassa vaiheessa ankkurikiviin olisi pitänyt kiinnittää esim. terässilmukka, joka on kalliokiillalla tukevasti paikallaan. Ethän unohtanut ? M16 koko on hyvä. Näihin silmukoihin harusvaijerit saa luotettavasti ja turvallisesti kiinni. Tämän jälkeen A-tuki voidaan poistaa.
Vasemmanpuoleisen tolpan nosto on helppoa, koska jo pystyssä olevan oikean puoleisen tolpan yläpää toimii tukipisteenä ja se on varmistettu harusvaijereilla. Tässä vaiheessa kuitenkin arvostaa sitä, että ankkurikivet ovat riittävän isoja ja kaikki kivet maahan kaivettuja.
Turvallisuussyistä on jälleen tärkeää pitää harusvaijerit tiukalla ja ohjata, että tolppa nousee suorassa linjassa.
Nyt molemmat riippumaton pylväät ovat pystyssä ja jänneväli on tavoiteltu 25 m, jos tolpat ovat tavoitellussa 15° kulmassa ja vaijerit kireällä.

Tällöin ripustuskorkeudeksi riippumatolle muodostuu 11,5 m. Heilahdusjakson kesto saadaan klassisesta heilurin yhtälöstä:

jossa t on jakson kesto sekunteina, h on ripustuskorkeus metreinä ja g on maan vetovoiman kiihtyvyys (9,81 m/s²). Sijoittamalla arvot yhtälöön (1) saadaan riippumaton heilahdusjakson kestoksi 6,8 s, joka tuntuu mukavan rauhalliselta. Ripustuskorkeuteen vaikuttaa tolppien pituuden ja kaltevuuskulman lisäksi perustuskivien yläpinnan korkeus. Suurehko jänneväli on kätevä, jotta riippumatossa ei tarvitse keinua selkä notkolla. Tämä sopii siis myös selkävaivaisten loman viettoon.

Ja aah, kylläpä on mukava uppoutua kirjan pariin omassa riippumatossa. Tavanomainen riippumaton ripustuskorkeus on vajaa 1 m, jolloin jakson pituus on 2 s kaavan (1) perusteella. Jos viettää aikaansa matalan ripustuskorkeuden riippumatossa, voi olla vaikea irrottautua työelämän nopeatempoisesta rytmistä. Tämä puoltaa hieman suurempaa vaivannäköä lukupaikan valmistelussa ja ripustuskorkeuteen panostamisessa.
Tässä viihtyy pidempäänkin ja voi lukea myös runoja.


Matin perhosvinkki

Nokkosperhosten, neitoperhosten, amiraalien ja esim. karttaperhosen toukkia löytyy nyt helposti nokkosten lehdiltä. Tee 5l vesipullosta kasvatusastia leikkaamalla sen yläosa irti kohdasta, jossa pullo rupeaa kaareutumaan suuaukkoa kohti. Laita pohjalle taiteltua sanomalehtipaperia kuivikkeeksi. Katkaise toukkia sisältävä nokkonen varovasti saksilla, jottei toukkia pääse putoamaan. Nokkoset pärjäävät pidempään, jos laitat niille vesipullon pohjalle esim. säilykepurkkiin vettä. Sijoita nokkosen oksat varoen vesipulloon, niin että kansi (irti leikkattu osa ylösalaisin käännettynä) mahtuu helposti paikalleen.


Toukat ovat ahnaita syöjiä ja tuoreita nokkosia saa olla lisäämässä alvariinsa. Yht’äkkiä otukset koteloituvat ja näennäisesti tipputtavat päänsä(!). Pari viikkoa koteloitumisesta vesipullossa räpiköi kymmeniä vastakuoriutuneita kauniita perhosia, jotka voi vapauttaa haluamaansa paikkaan, runsaiden niittyjen ja kukkien läheisyyteen.


Sarin rentouttava lomavinkki

Tee loman aikana kaikki kotona/mökillä tekemättä jääneet remontoinnit ja rakentamiset ja pilko talvea varten polttopuut. Loman jälkeen voit sitten rentoutua töissä!


Mikon luomuvinkki

Poista kellot näkyvistä. Herää ilman hälytystä auringon nousun avustama ja aloita jokainen aamusi lyhyellä uinnilla. Näin syksyllä saat nukkua pidempään taas palatessa arkirytmiin


Thomaksen yrttijuomavinkki

  • Hanki jonkinlainen hiilihapotuslaite
  • Tallustele ympäri pihapiiriä, metsää, peltoa tai niittyä
  • Haistele ja mutustele ympärillä kasvavia kasveja. Pyri välttämään myrkyllisiä ja/tai pahanmakuisia.
  • Löytäessäsi mielenkiintoisen tai miellyttävän makuisia kasveja, murskaa niitä vesipulloon ja laita pullo jääkaappiin. Esim. minttu-sitruunamelissa -yhdistelmä toimii hyvin. Myös mustaherukan lehdet tai sitruuna-ajuruoho.
  • Töräytä ko.seokseen hyvät hapot ja nauti herkullisen viilentävää ja raikasta kuplamakuvettä.

Tämän juoman kanssa sopii myös kos….kenniskalta saaliiksi saatu taimen taikka affena.

PS: Yrttejä ja lehtiä kannattaa myös hiostaa vaikkapa iltateetä varten.


Äänestyksen viisi parhaiten pärjännyttä sai myös itselleen kesäpuuhaa palkinnoksi.

Jos näistä lomavinkeistä ei löytynyt sopivaa, ota yhteyttä! Meille jäi vielä vino pino näitä lisääkin. Voit saada jopa bonusvinkin! ILOISTA LOMAA!

Jaa

Lue myös nämä

maalis 26

5%