On taas se aika vuodesta, että kun päivä on vasta puolessa, alkaa jo hämärtää. Ilmassa on jännitystä. Ja lunta. Infernaalisesti lunta. Vai onko? No ainakin jännitystä on. Jännityksen syy riippuu aavistuksen jännittäjäihmisen iästä. Tuleeko joulupukki? Jos tulee, pääseekö reellä vai joutuuko turvautumaan kumipyöriin? Onko joulupukki saanut tarpeelliset taustatiedot ja tietääkö se tuoda just sen lahjan mitä toivottiin? Vai tuoko se taas autovahaa? Sataako jouluna romanttista elokuvalunta vai tarvitaanko nastakenkiä? Paistuuko kinkku tänä(kään) vuonna täydelliseksi vai kuivahtaako kuin edellisvuotinen koivuklapi? Ja sitten se ikuinen kiistan aihe: Onko rosollia pakko olla vai olisko tänä vuonna joulupöydässä jotain uutta?
Joulun mysteereitä on siis monenlaisia. Moniinkaan noista ei insinööri osaa vastata. Paitsi tuohon viimeiseen. Joululaatikon ulkopuolelta ajatteva luovuuteen taipuvainen insinööri ei epäröi: ”Kyllä ei tarvitse olla rosollia! On aika ottaa riski ja kokeilla jotakin uutta! ”
Koska metallit ovat lähellä insinöörin sydäntä, hänen viekkaat silmänsä nappaavat atk-laitteen hohtavalta näytöltä peltirosollin reseptin. ”Haa! Tämähän se sopii meidän pöytään! Ennen oli miehet rautaa ja nyt on rosolli peltiä!” Eikun hommiin tuumii insinööri:
Pilko juureksia: porkkanaa, pottua, punajuurta – 3 kutakin ja punasipuli
Vinegretti:
1 dl rypsiöljyä
3 rkl omenaviinietikkaa
3rkl tummaa siirappia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 pkt halloumia murustettuna
1 ps kuorellisia manteleita
Pinkki kermavaahto: (pinkki???)
2 dl kuohukermaa
2 punajuurilohkoa (no jos sitä pinkkiä nyt välttämättä pitää olla)
1 1/2tl omenaviinietikkaa
2tl sokeria
Kuori ja lohko porkkanat, perunat, punajuuret ja punasipuli. Laita kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle osioittain, punajuuret reunimmaiseksi. Säästä pari punajuurilohkoa kermavaahdon värjäämistä varten. (Siis jos haluat sitä pinkkiä.)
Yhdistä vinegrettin ainekset keskenään ja kääntele puolet seoksesta kasvisten joukkoon. Paista kasviksia 200-asteisessa uunissa ensin 30 minuuttia.
Raasta halloumi karkeaksi. Rouhi mantelit veitsellä ja sekoita halloumin joukkoon. Ripottele seos kasvisten päälle. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia, kunnes punajuuretkin ovat kypsiä. Valuta loppu vinegretti peltirosollin päälle.
Rosollin kypsyessä viipaloi jäljelle jääneet punajuuret ohuen ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Lisää kerma ja heiluttele kulhoa niin, että kerma värjääntyy pinkiksi. Kalasta punajuuren palat haarukalla pois. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mausta etikalla ja sokerilla.
Tarjoa peltirosolli kuumana pinkin kermavaahdon kanssa.
Insinööri kietoutuu jouluessuunsa, tavaa ohjetta ja pohtii: ”Miksi tähänkin on nyt sotkettu jotain pinkkiä? Valkoinen, musta ja harmaa on ihan hyvät värit. Autoissakin.” Insinööri on kuitenkin kekseliäisyydestään tohkeissaan ja näin jouluna joustava, joten hän toteaa: ”Noh, jos ei testaa, ei saa koskaan tietää. Protoiluhan on leipätyötäni”.
Jätämme tällä kertaa insinöörin joulupuuhiin ja jännitämme miten peltirosolli joulupöydässä otetaan vastaan: onko se uhka vai mahdollisuus? Luultavasti mahdollisuus ja ensi jouluun mennessä insinööri on jo kehittänyt peltirosolli 2.0-version.
On aika kiittää kaikkia asiakkaita, yhteystyökumppaneita ja tietysti LINKin omaa väkeä menneestä vuodesta.
Jälleen on saatu aikaan melkoisen hienoja asioita. Paljon projekteja, hyvää duunia ja yhteistyötä asiakkaiden ja kumppanien kanssa. Mielenkiintoisia keskusteluja ja haasteita. Tämä vuosi LINKin tiimillä jää erityisesti mieleen hulvattomasta RedBull-lentopäivän lentokoneprojektista. Opimme siitäkin paljon, joten seuraavalla kerralla tulee voitto kotiin!
Joulun lahjoitus SPR:n Ukraina-keräykseen
Perinteiseen tapaan lahjoitamme tänäkin vuonna varoja hyväntekeväisyyteen. Tällä kertaa kohteeksi valikoitui SPR:n Ukraina-keräys. Keräysvarat menevät tärkeään humanitaariseen työhön.