Ponsse Oyj

Käyttäjälähtöinen kehitys ja tuoteperheen uudistus

Metsäkoneiden edelläkävijä Ponssella on tavoite: se haluaa kehittää maailman parhaita metsäkoneita. Kun oli aika toteuttaa malliuudistus, se valitsi kumppanikseen kehitystyöhön LINKin.

Malliuudistuksen lähtökohtina olivat helppo käytettävyys ja huollettavuus. Haasteellisen työskentely-ympäristön vuoksi loppukäyttäjien tarpeita kuunneltiin tarkasti kaikissa prosessin vaiheissa.

Kuljettajaympäristön uudistuksella tehokkuutta

Ponssen malliuudistuksen ohessa LINK oli mukana PONSSE Scorpion -harvesterin tuotesuunnittelussa ja kehitystyössä. Koska kyseessä oli merkittävästi käyttäjänsä työtehoon ja jaksamiseen vaikuttavan työvälineen suunnittelu- ja muotoiluprosessi, tehtiin heti projektin alussa käyttäjätutkimus.

Tutkimuksen myötä ymmärrettiin paremmin kuljettajien työtehtäviä ja -tarpeita. Koska tilat ovat ahtaat ja alusta epätasainen, on työskentely helposti kuormittavaa. Selvitetyt draiverit ja odotukset huomioitiin mahdollisimman tarkasti kehitystyössä, ja tiimissä oli jatkuvasti osallisena myös testikäyttäjiä.

Ohjaamon sisätilat ja hallintalaitteistot suunniteltiin ajatellen metsäkoneenkuljettajien tehokkuutta, ergonomiaa ja työskentelymukavuutta.

Hallintalaitteistosta rakennettiin erilaisia prototyyppejä, joita kuljettajat testasivat, ja sijoitteluja sekä intuitiivisuutta kehitettiin saadun palautteen perusteella. Iteratiivinen prosessi onkin nopea ja ketterä tapa saada aikaan käyttäjälähtöinen lopputulos. Ajonhallintalaitteiden ja ohjaamoympäristön laaja-alainen tutkimus ja kehittäminen sisälsi myös elementtien testaamisen ja kehittämisen aina sarjatuotantovalmiuteen asti.

Tunnistettavaa mutta modernia muotoilua

Koko tuoteperheen designin suunnittelussa LINKin vahva teknologiaosaaminen pääsi oikeuksiinsa; muotoilutyössä huomioitiin se, että tuotteet ovat tunnistettavan näköisiä, ja samalla muoto-osista saatiin yli 30% edullisemmat kuin aiemmassa tuoteperheessä. Voittava design ei tarkoitakaan automaattisesti kallista, kun teollinen muotoilu tehdään alusta aina sarjatuotantovalmiuteen asti.

Ponssen tunnistettava design haluttiin säilyttää samalla, kun muotoilua päivitettiin modernimmaksi ja aikaa kestäväksi. LINK selvitti, mitkä tekijät Ponssen tunnistettavassa designissa puhuttelevat brändiuskollisia käyttäjiä, ja näitä tekijöitä tuotiin myös uudistetun malliston ilmeeseen. PONSSE Scorpionissa Ponsselle ominainen brändi-ilme tuotiin metsäkoneeseen, joka on samanaikaisesti ketterä mutta vakaa – ja vakuuttava. Teknisissä ominaisuuksissa otettiin huomioon metsässä toimimisen haasteet, kun mahdollisimman pieneen tilaan tuli saada ergonominen ja tehokas työskentely-ympäristö.

Muotoilussa ei kuitenkaan mennä ulkonäkö edellä, vaan tehdyt ratkaisut ovat tarkoituksenmukaisia ja perustuvat aina käytettävyyteen. LINK huomioi metsäkoneen muotoilussa myös ympäristön asettamat haasteet; metsässä esimerkiksi oksien kolhuilta ei voi välttyä, mutta suunnittelulla voidaan luoda paremmin kestäviä muotoja herkästi altistuville osille. Myös osien vaihdettavuudesta huolehdittiin, tinkimättä huollettavuuden helppoudesta.

Muotoilutyöllä tuloksiin

LINK ja Ponsse loivat uudenlaisen metsäkoneen, jossa ei tehty kompromisseja käytettävyyden, tuottavuuden tai huollettavuuden suhteen. PONSSE Scorpionilla onkin tehty hakkuuennätyksiä ja ohjaamon ergonomia on vähentänyt kuljettajien niska- ja hartiakipuja. Samalla kun kuljettajien työssä jaksamista pystyttiin edistämään muotoilun ja tuotesuunnittelun keinoin, onnistuttiin myös laskemaan materiaalikustannuksia – laadusta tinkimättä.

Asiakaslähtöinen muotoilutyö PONSSE Scorpionin parissa on saanut tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Fennia Prize Grand Prix sekä Red Dot Best of the Best -palkinnot kertovat samaa kuin saatu asiakaspalautekin: yhteistyössä luotiin metsäkone, jolla työskennellessä tuottavuus ja työskentelymukavuus ovat omassa luokassaan.

Mitä teimme?

Kiinnostuitko?