”Insinööri suunnittelee, mutta design on eri asia”
Kun Toijala Works kehitti uutta puukurottajaa, yhtiö päätti hankkia myös parasta mahdollista design- osaamista. ”Insinööri on käytännöllinen ja osaa tehdä toimivan koneen. Mutta uuden koneen pitää myös näyttää uudelta, ja ulkomuotoon ja käytettävyyteen saimme LINK Designilta nopean ja tehokkaan avun”, hankintapäällikkö Frank van Nunen sanoo.
Toijala Worksin tavoite oli selkeä: uuden sukupolven puukurottaja, jossa on markkinoiden uusin teknologia ja joka on helppo huoltaa ja käyttää. Myös koneen tarve ja potentiaali globaaleilla markkinoilla oli tiedossa, ja uusi LogStacker raivaisi tietään niin Suomessa kuin maailmallakin.
Miten ja miksi päädyitte tekemään yhteistyötä LINK Designin kanssa, hankintapäällikkö Frank van Nunen?
Olimme lähteneet suunnittelussa puhtaalta pöydältä. Olimme ratkaisseet monia koneen käytettävyyteen ja huoltovarmuuteen liittyviä asioita. Mutta jotain selvästi puuttui: TW RTD12 Kuron ulkomuoto ei näyttänyt huippumodernilta työkoneelta. Tiesimme itsekin, että jokin ulkonäössä ei nyt ole oikein. Mutta mikä? Sitä me insinöörit emme osanneet sanoa.
LINK Design valikoitui suunnittelutoimistojen joukosta, koska sen suunnitteluprosessi näytti alusta asti niin selkeältä. Tiesimme koko ajan seuraavat askeleet. Myös heidän visionsa oli vaikuttava: jo tarjousvaiheessa he pystyivät esittämään selkeän kuvan siitä, mihin pyritään.
Miten suunnitteluprosessi eteni?
Uuden puukurottajan koko suunnittelutyö kesti kaiken kaikkiaan puolitoista vuotta. Siitä kaksi kuukautta keskityimme designiin, ja siinä vaiheessa LINK oli keskeinen yhteistyökumppani. Samaan aikaan hioimme myös toiminnallisuutta, ja tämä oli koko suunnitteluprosessissa erittäin kriittinen vaihe.
Projektissa oli kolme eri kokonaisuutta, joissa keskityttiin koneen ulkomuotoon, ohjaamon sisäpuolen designiin sekä koko käyttöliittymään. Se mitä kuljettaja koneen ruudulta näkee ja miten hän konetta ohjaa, on olennainen osa puukurottajan toimintaa.
LINK-tiimin panosta voisi kuvata näin: ensin näimme pilvilinnan. Se oli rohkea ja hieno visio, mutta ei vielä istunut käytäntöön. Siitä aloimme tulla kohti maanpintaa, jossa me insinöörit elämme. Lopputulos oli jotain pilvilinnan ja ladon puolivälistä – toimiva ja hyvän näköinen tuote.
Tiimissä oli 3–4 designeria LINKistä ja meiltä minun lisäkseni tuotelinjapäällikkö Heikki Korpimaa. Tapasimme noin kahden viikon välein, ja sähköpostit ja niiden liitteinä aina uudet mallikuvat kulkivat tiuhaan. Sykli oli nopea, ja koko ajan oli sellainen fiilis, että mennään lujaa eteenpäin.
Mitä opitte prosessin aikana?
Meille kirkastui vahvasti se, että design on jotain ihan muuta kuin se suunnittelutyö, jota me insinöörit teemme. Joku saattoi aiemmin ajatella, että mekin pystymme vetämään ne viivat, mutta emme pysty.
Designin merkitys ja prosessi avautuivat meille ihan uudella tavalla, vaikka minäkin olen ollut alalla yli 20 vuotta. Oli hienoa nähdä, miten lopputulokseen päästään, ja miten muoto kehittyy suunnittelun aikana. Tämä on noteerattu myös muualla: TW RTD12 Kuro sai kunniamaininnan kansainvälisesti arvostetussa Red dot -kilpailussa.
LINKin tiimi ymmärsi meidän ajatuksiamme ja osasi pukea sen kaiken muotokieleksi, joka näyttävästi ja oivaltavasti kuvaa tuotteemme ydintä.
Mitä haluaisit sanoa muille, jotka harkitsevat design-osaamisen hankkimista?
Ensimmäinen neuvoni on: älä tee itse! Ammattimaiseen suunnitteluun kannattaa panostaa.
Toinen neuvoni on: älä säikähdä, vaikka näkisit prosessin alussa pilvilinnan. Alussa ei kannata olla liian sidoksissa tekniseen toteutukseen. Sen aika tulee myöhemmin. Tarvitaan useampia iterointikierroksia, jotta käytännöllisyyden ja designin välille löytyy optimaalinen tasapaino. Mutta se löytyy kyllä!
Mitä teimme?
- Ideointi ja konseptointi
- Ergonomia- ja käytettävyyssuunnittelu
- Strateginen muotoilu, muotoilulinjan määritys
- Teollinen muotoilu
- Käyttöliittymäsuunnittelu
- Muovi- ja mekaniikkasuunnittelu