Tiedekeskus Heureka

Lasermerkkauslaite

Tiedekeskus Heurekan SuperPUU-näyttely esittelee puun monimuotoisena materiaalina ja perehdyttää perinteisiin ja moderneihin työstömenetelmiin. LINKin tiimi oli mukana kehittämässä näyttelyssä mukana olevaa lasermerkkauslaitetta. Lasermerkkauslaitteella kävijä saa suunnitella ja laserkaivertaa puisen avaimenperän muistoksi itselleen.

Kuvaaja: Wille Nyyssönen

Laitteen käyttäjäryhmä on erittäin laaja – leikki-ikäisistä leikkimielisiin eläkeläisiin, joten laitteen turvallinen käyttö ja kokeilunhalua sietävä rakenne nousivat suunnittelun kriittisiksi tekijöiksi. Positiivisen näyttelykokemuksen varmistamiseksi myös seisokkiajat huolto- ja säätötoimenpiteineen pyrittiin minimoimaan.

Lopullinen rakenne yhdisti enkooderi-ohjatun DC-moottorin mattapintaisiin labyrinttirakenteisiin sekä konenäköön. Laitteen suunnittelussa tärkeää oli kiilautumisvaaran ja seisokkiaikojen minimoiminen sekä laserturvallisuuden maksimoiminen.

Laserlaitteen syöttömekanismi suunniteltiin valmiiseen laserleikkuriin sopivaksi moduliksi, jonka integroiminen ei edellytä suuria muutoksia alkuperäiseen laitteeseen. Tarvittavat erikoiskomponentit ovat myöskin valmistettavissa yksinkertaisilla työstölaitteilla. Pyrkimys helposti valmistettaviin ja vaihdettaviin komponentteihin johtui paitsi seisokkiajan minimoimisesta, myös mahdollisuudesta vuokrata laitteistoa Heurekan yhteistyökumppaneille ”SuperPUU” –näyttelyn jälkeen.
Heurekan verstas laajoine konekantoineen mahdollisti nopean protoilun. Tämän ansiosta esim. manuaalitoiminen syöttömekanismi pystyttiin sulkemaan melko varhaisessa vaiheessa realististen konseptien ulkopuolelle: teoriassa toimiva, yksinkertainen ratkaisu osoittautui turhan häiriöherkäksi ja tarkkaa säätöä vaativaksi. Myös merkittävä osa lopullisista komponenteista valmistettiin itse verstaalla. Yhteistö Heurekan tiimin kanssa oli palkitsevaa, inspiroivaa ja tehokasta. Ajatusten pallottelu, sparraaminen ja rehellinen kritiikki saivat aikaan hyvän tuotteen nopealla aikataululla.

Mitä teimme?

Kiinnostuitko?